Blog restaurant si hotel

Reteta bucatarului: salata greceasca

11-14-2017

 

INGREDIENTE

  • Deoarece dorim sa va tinem la curent cu sfaturi si idei practice in bucatarie indiferent de gusturi si preferinte culinare, astazi va propunem o reteta simpla, rapida, gustoasa, sanatoasa si colorata. Deja aveti toate motivele sa o incercati.
  •  
  • Pentru cunoscuta salata greceasca aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
  •  
  •  1 castravete măricel
  •  3 roșii medii
  •  1 ceapă (roșie, de preferat)
  •  100 g măsline negre dietetice
  •  300 g brânză feta
  •  1 lingură ulei de măsline
  •  1 linguriță oțet balsamic
  •  oregano, sare și piper după gust
  •  
  • Timpul de pregatire este de maxim 10 minute. Se spala bine legumele, se taie in bucati potrivite si aproximativ egale si se adauga intr-un bol mare care sa va permita sa amestecati. Se combina uleiul cu otetul si condimentele si se toarna peste legume. Se amesteca compozitia si se lasa 5 minute inainte de fi servita!
  • Rezultatul este chiar mai bun decat arata!
  • Pofta buna!

 

 

Sugestii pentru cea mai importanta masa a zilei

11-08-2017

Deoarece ritmul fiecarei zi lucratoare este tot mai accelerat si de multe ori din lipsa de timp sau doar din obicei, sarim peste micul-dejun sau il inlocuim cu o cafea, va propunem astazi 3 preparate usor de preparat chiar si pentru cei mai grabiti dintre voi.

Micul-dejun este pe buna dreptate cea mai importanta masa a zilei deoarece intotdeauna startul fiecarei zilei este cel care determina energia, vitalitatea si eficienta noastra a zilei respective. Din acest motiv va recomandam cateva sugestii de alimente si preparate usoare, recomandate pentru a fi consumate la primele ore ale diminetii.

Prima recomandare nu este doar sanatoasa si bogata in proteine, cat si foarte usor de preparat: paine toast cu pasta de avocado si omleta.

Pentru a pregati pasta de avocado aveti nevoie de cel putin 1 avocado copt, 2 catei de usturoi, 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de zeama de lamaie, sare si piper si patrunjel tocat dupa gust si 2 oua. 

 

A doua optiune este pe cat de simpla pe atat de gustoasa. Wafe cu gem sau marmelada (dupa preferinta) sau chiar un croissant cu gem si cu o cana de lapte. Atat wafele si cat croissantul cu unt se pot compara ca atare fara a fi nevoie de pregatiri speciale.

Daca peferati o varianta mai usoara dar la fel de sanatoasa, incercati un bol de cereale integrale bogate in fibre cu banane. Cerealele se pot consuma cu lapte sau iaurt, dupa gust.

 

Speram ca v-am facut curiosi si veti incerca cel putin una dintre optiunile propuse de noi pentru mic-dejun.

Daca totusi nu va place sa petreceti timp in bucatarie, la Hotel Phoenix pregatim in fiecare dimineata un mic-dejun bogat si variat.

Va asteptam! 

Reteta bucatarului: moment dulce

11-01-2017

Intampinam luna noiembrie cu un moment dulce ideal pentru serile reci. Astazi venim mai mult cu o recomandare decat o reteta, un desert cald cu care sa va rasfatati. Este vorba despre o simpla cana de ciocolata calda cu bezele. Simplu, delicious si cel mai important: dulce!

Ingredientele necesare pentru acest desert cald sunt:

 

50g bezele moi
1 lingura unt
1 lingura zahar brun
Un sfert de lingurita de cuisoare macinate
250ml lapte 
100g ciocolata neagra
Jumatate de pastaie de vanilie (optional)
Un praf de sare (optional)

Cum se prepara?

Cele 150g de bezele se coc cu ajutorul unei lampi de gatit.

Untul se topeste  intr-o oala medie, la foc mare. Cand face spuma, se adauga zaharul brun si cuisoarele. Se gateste timp de un minut, pana cand zaharul se caramelizeaza si se adauga bezelele.

Lasati bezelele si zaharul sa se topeasca, dupa care adaugati laptele putin cate putin si amestecati pana cand bezelele se topesc. Indepartati de pe foc si adaugati ciocolata neagra topita. Amestecati si adaugati semintele din pastaia de vanilie si sarea (optional).

Din aceasta compozitie reies 4 portii sau 4 cani de ciocolata calda delicioasa cu bezele.

 

Pofta buna la delicii!

 

Reteta bucatarului: supa crema de dovleac

10-25-2017

Daca este miercuri, este ziua in care deschidem larg usile bucatariei noastre si aducem noi retete numai bune de testat. Profitam de legumele de sezon si va propunem supa crema de dovleac.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

 

 

1 kg dovleac
1 ceapa mare
1 felie groasa radacina de telina
3-4 catei de usturoi
2 cartofi
300 ml supa de pui (sau supa de legume)
2 linguri smantana
2 linguri ulei
sare, piper

+alte condimente preferate (optional)

 

 

Supa crema de dovleac se pregateste foarte usor, iar rezultatul este nu doar gustos cat si foarte aspectos:

In primul rand se incinge uleiul si se calesc ceapa si telina tocate marunt. Dupa ce ceapa este moale se adauga si usturoiul strivit si se mai calesc aproximativ 1 minut.

Se adauga dovleacul si cartofii taiati cubulete. Se adauga supa de pui si se completeaza cu apa astfel incat totalul sa fie de 1 litru si se condimenteaza cu sare si piper (dupa gust).

Se fierbe toata compozitia, iar pentru a fierbe cat mai bine atat cartofii cat si dovleacul se pune si capac 15-20 de minute.

Dupa ce ati  verificat ca legumele sunt fierte bine se mixeaza tot continutul in blender sau cu blenderul vertical  pana cand supa este crema.

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Reteta bucatarului: pizza de casa

10-18-2017

Ne-am gândit că ar fi util să împărtăşim o reţetă care cu siguranţă va aduce toată familia impreună.

Dacă doriţi să serviţi o pizza de casă la fel de gustoasă ca cea din pizzeriile renumite, vă punem la dispoziţie reţeta. Partea şi mai bună este că fiind acasă puteţi opta pentru ingredinte si combinaţii pe care le preferaţi şi puteţi pregăti blatul de pizza în diverse forme (rotund sau dreptunghiular)

Ingredinte necesare la aluatul pentru pizza:

·                                 3 cani de faina

·                                 3 linguri de gris

·                                 1 cana si jumatate de apa

·                                 jumatate cub de 25 g de drojdie (adica 10-12g drojdie)

·                                 putina sare

·                                 3 linguri ulei de masline extravirgin

·                                 1 lingurita oregano uscat (optional)

·                                 1 lingurita busuioc tocat (optional; le-am folosit pe amandoua pentru un gust mai autentic)

Drojdia se desface intr-un bol cu putina apa calduta si un praf de zahar.

Se amesteca toate ingrediente (daca mai este nevoie, mai adaugati faina) si se framanta bine aluatul, pana ce devine elastic si se desprinde de pe maini (cam 15 minute). Se lasa la crescut intr-un bol incapator, acoperit cu prosop, ferit de curent, pentru aproximativ 1h.

Daca nu il folositi imediat, pastrati-l la frigider sau congelati-l, portionandu-l in bucati suficiente pentru 1 pizza.

Pizza de casă înseamnă şi un sos pe măsură din roşii proaspete (nu este recomandat ketchup-ul):

Ingrediente pentru sosul de pizza:

·                                 500 g rosii bine coapte, fara pielita (sau o cutie de rosii intregi, de buna calitate)

·                                 2-3 catei de usturoi

·                                 sare, piper după gust

·                                 condimente: frunze proaspete de busuioc (5-6 frunze), oregano uscat, chiar si putin chimen sau coriandru

Cateii de usturoi se calesc in 1 lingura ulei de masline extravirgin, se adauga rosiile, busuiocul si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba pana scade (cam 30 minute). Lasati sosul la racit.

In cazul rosiilor proaspete, le vom indeparta pielita (turnand peste ele apa clocotita). Daca dorim un sos fin, putem pasa rosiile. De asemenea, daca folosim conserva de rosii, s-ar putea sa mai fie nevoie de 1 cana de apa adaugata imediat dupa rosii.

Se unge o tava pentru pizza cu foarte putin ulei de masline extravirgin. Se poate folosi chiar si tava de la aragaz.

Se ia o bila de aluat (cat poti strange in pumn) si se intinde astfel incat sa acopere jumatate din tava de pizza. Se pune aluatul intins pe jumatate in tava de pizza si se impinge usor din mijloc catre extremitati pentru a ajunge pana la marginile tavii. Trebuie sa rezulte un alut foarte subtire (surplusul se ridica pe peretii tavii de pizza si se taie cu ajutorul unui cutit).

Odata intins bine aluatul  se acopera cu 2 linguri de sos pentru pizza care se intind uniform, peste tot aluatul.

Se incinge cuptorul la 250 grade Celsius!

Deasupra sosului de rosii vom aseza ingredintele preferate, in cantitatil egale:

Legume, branzeturi şi carne recomandate: ardei, porumb, ciuperci buchetele de broccoli, frunze de rucola, masline, rosii cherry, cascaval, mozzarella, gorgonzola, cheddar, parmezan, piept de pui fript taiat fasiute subtiri, prosciutto crudo, jamon, ton, sau sunca si salam picant. Timpul indicat de coacere este de 8-10 minute!

Pentru a garanta cel mai bun rezultat vă sfătuim să ţineţi cont de aceste informaţii:

-Blatul să fie intins bine

-Ingredintele cu care ornaţi pizza să nu fie în cantitatăţi mari (mai bine sunt diversificate)

-Respectaţi timpul de pregătire şi de coacere

 

Poftă bună!